Головна | Реєстрація | Вхід | RSSП`ятниця, 19.04.2024, 01:01
Добровеличківський центр дитячої та юнацької творчості
Меню сайту
Свята та події
Календар свят і подій. Листівки, вітання та побажання
Погода
Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0
Головна » 2017 » Січень » 27 » Збережемо історичну пам’ять !
15:31
Збережемо історичну пам’ять !
         Бій під Крутами – став символом патріотизму і жертовності в боротьбі за незалежну Україну.  Вшануванню пам’яті загиблих під Крутами у Добровеличківському ЦДЮТ  27 січня 2017 року для гуртківців проведено захід «Збережемо історичну пам'ять». Цей страшний бій, що відбувся 29 січня 1918 року на залізничній станції Крути біля селища Пам’ятне, що за 130 км на північний схід від Києва,  залишив в пам’яті нащадків сум, гордість, пекучий біль.

      Вихованцям було  представлено цікаві матеріали, документи та фотографії , вони довідались, що цей бій тривав майже п’ять  годин поспіль між чотирьох тисячною більшовицькою армією Михайло Муравйова  та загоном з київських студентів  та бійців вільного козацтва, який загалом нараховував лише чотири сотні вояків. У перебігу військових дій цей бій якогось  вирішального значення не мав, та у свідомості багатьох українців особливого значення набув завдяки героїзму української молоді. Особливо вразила сучасників подія поховання юнаків, які потрапили після бою в полон до більшовиків і у кількості 27 чоловіків були ними страчені. Пригадується, як на похороні у Києві біля Аскольдової Могили  голова Української Центральної Ради Михайло Грушевський назвав юнаків, які загинули в нерівній боротьбі, героями, а поет Павло Тичина  присвятив героїчному вчинкові вірш "Памяті тридцятих". Так склалося, що десятиріччями історія бою або замовчувалася, або обростала міфами і вигадками, як у закордонній, так і у вітчизняній історіографії.  У 2006  році на місці бою встановлено пам'ятник, до нього йдуть і йдуть люди вклонитися героям, покласти квіти, вшанувати пам’ять хвилиною мовчання…

     Трагічна загибель студентського куреня під Крутами, легендарні подвиги юних вояків передавалися з покоління в покоління, вголос і пошепки. Так було збережено історичну пам’ять, яка проростала крізь репресії та знущання, зуміла вижити у страшні роки тоталітаризму.

 

—    Подвиг українських юнаків під Крутами, що своєю кров’ю окропили святу землю в боротьбі за волю України, навічно залишиться в історії як символ національної честі. Вічна слава героям Крут!

 

Переглядів: 309 | Додав: Dcdut | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
avatar
Вхід на сайт
Пошук
Годинник
Календар
«  Січень 2017  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
      1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031
Архів записів
Друзі сайту
  • КОІППО
  • Відділ освіти, молоді та спорту Добровеличківської РДА
  • РМК відділу освіти, молоді та спорту Добровеличківської РДА

  • Copyright MyCorp © 2024
    Зробити безкоштовний сайт з uCoz